Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, taşıdığı kültürel değerin yanı sıra İstanbul’un en kadim festivallerinden biridir

Instagram

Bizi Takip Edin

Image Alt

Proje ve Çalışmalar

Gerçekleştirilen projelerin başında 2007 yılında Cemil İpekçi’nin Muğla’nın Bodrum ilçesinde gerçekleştirdiği, Şile Bezi’nden dikilmiş 90 parçalık yaz koleksiyonu gelmektedir. Koleksiyonu hazırlamadan önce Şile’deki atölyeleri ziyaret eden Cemil İpekçi, hakiki Şile Bezi üzerine yapılmış nakış ve baskıları incelemiştir.

İstanbul’da 2014 senesinde gerçekleşen Mercedes Benz Fashion Week kapsamında, Şile Bezi El Sanatları Merkezi’nin katkılarıyla hazırladığı “Hafif” adlı kadın giysi koleksiyonunu sunan tasarımcı Selma State, koleksiyonunda el tezgâhında dokunmuş Şile Bezi kullanmış ve geleneksel yazma yöntemini kullanarak kumaşları Şile motifleri ile süslemiştir. 2016 senesinde tasarımcı Tuba Ergin’in Yerebatan Sarnıcı’da düzenlediği “Rehab” adlı 2016 İlkbahar/Yaz Kadın Giysi Koleksiyonu defilesinde, Şile Bezi El Sanatları Merkezi’nde dokunan orijinal Şile Bezleri kullanılmıştır.

Tasarımcı Can Yunus Çetinkaya’nın Mercedes Benz Fashion Week kapsamında Zorlu Center’da sunduğu 2016 İlkbahar/Yaz Erkek Giysi Koleksiyonunda kullanılan Şile Bezleri, Şile Belediyesi bünyesinde bulunan Şile El Sanatları Merkezi’nde dokunmuştur.

Ülkemizde Şile Bezinden üretilen giysiler ve düzenlenen defileler yurtdışından da ilgi görmektedir. Fransız tasarımcı Nadia Dafri, 4-8 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleşmiş olan Ev Tekstili Fuarı Masion&Objet ve Moda ve Tekstil Tasarımı Fuarı Premiere Lousse için Şile El Sanatları Merkezi’nde ayrı koleksiyon hazırlamıştır. Şile El Sanatları Merkezi, Şile Bezi’nin tasarımcılar tarafından hem ev tekstilinde hem de moda tasarımında sıkça kullanılması ile beraber Ürdün, Amerika, Dubai, Kanada, Almanya ve Hollanda’dan siparişler almıştır ve global çapta ilgi görmeye devam etmektedir.

Türkiye Dokuma Atlası Projesi

Kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasında, sözlü ve yazılı eserler yanında renkler, motifler ve desenler de büyük öneme sahiptir. Geleneksel dokumalar, Türk insanının duygu ve düşünce dünyasını yansıtan çok zengin motif ve desen zenginliği barındırır. Kültürel hafızanın canlılığı bu değerlerin korunarak yaşatılması ve anlamlandırılmasıyla mümkündür.

Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayesinde, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı ve İTHİB (İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçılar Birliği) desteğiyle hayata geçirilen “Türkiye Dokuma Atlası Projesi” Türk milletinin hafızasını oluşturan binlerce yıllık dokuma kültürünü, korumak, geliştirmek, toplumsal farkındalıkla kuşaktan kuşağa aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacı ile oluşturulmuş bir kültür projesidir. “Türkiye Dokuma Atlası Projesi”, Anadolu’nun sahip olduğu binlerce yıllık birikim ve potansiyelin uluslararası alanda ticaret, kültür ve sanatla buluşmasını sağlayacaktır. Türkiye’nin 21. yüzyıldaki güçlü tekstil ticaretinin köklerini oluşturan geleneksel dokumaları, çağdaş tasarımlarla “Türk markası” olarak dünyaya tanıtmak projenin öncelikli hedefi ve davetidir. Geleneksel dokumaların tekstil ve moda sektörü ile buluşturulmasıyla yerel kalkınmanın sağlanması, “Dokuma Kültürü Rotaları” ve “Yaşayan Müzeler” oluşturularak kültür turizmine ve yerel kalkınmaya katkı sağlanması projenin ileriye dönük öncelikli hedefleri arasındadır.

Şile Belediyesi olarak katıldığımız bu projede “Coğrafyamızdaki Dokuma Kültürüne İlişkin İyi Uygulama Örnekleri” konulu panelde konuşan Belediye Başkanımız İlhan Ocaklı sunumunda Şile Bezi’nin İstanbul’un ilk coğrafi işaretli ürünü olduğuna dikkat çekti ve yerel yönetimler olarak bu alanda yaptıkları iyi uygulama örneklerinden bahsetti. %100 saf pamuk ipliğiyle yapılan Şile Bezi’nin 14. Yüzyıldan günümüze uzanan çok önemli bir kültürel miras olduğunu söyleyen İlhan Ocaklı Şile Belediyesi’nin bu kadim değeri yaşatmak için yaptığı proje hakkında panele katılanları bilgilendirdi.

Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi

İstanbul’un iki coğrafi işaretli ürününden biri olan Şile Bezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) koordinasyonunda Şile Belediyesi tarafından geliştirilen, “Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi” projesi ile dünyaya açılıyor.

İstihdam sahası oluşturma ve kültürel değerimizi yaşatma amacıyla yola çıktığımız bu projemiz ile 5 dokuma atölyesi, 1 dikiş atölyesi ve 80 tezgâh ile bölge sakini yaklaşık 240 kadınımız dokumacılık faaliyetleriyle ev ekonomilerine ek destek sağlayacağız. Alın teri ve emeğin harman olduğu dokuma tezgâhlarında kadınlarımızın göz nuru ile can bulan Şile Bezlerimiz kültürel değerine değer katacak.

İstihdam edilen kadınlarımızın eğitimini ve Şile Bezi’nin dünyaya açılacak kreasyonların direktörlüğünü üstlenen dünyaca ünlü dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu ile Şile Bezi hem ülkemizde hem de dünyada hak ettiği yeri alacak. Birbirinden güzel nakışlar modern çizgilerden oluşan, geleneksel esintileri de bulacağınız kreasyonlar hazırlanıp Şile Bezi Tanıtım Ofisimizde görücüye çıktı bile.

Mahallelerimizde kurulan atölyelerde yeniden çıkrık sesleri yankılanırken Şile Bezi’ni Şile Bezi yapan tüm tekniklere sadık kalınarak kıymetlimiz olan bu değerimiz, uzun yıllar boyunca yaşamaya devam edecek. Şile Bezi tende nefes almaya devam ettikçe yaşamaya devam edecek.

Şile Bezi El Sanatları Merkezi

Şile Kadın Toplum Merkezi, Devlet Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Şile Belediyesi ortak projesi olarak 2012 yılında hayata geçirilmiştir. İlçemizde İstanbul’un ilk ve el sanatı ürünü kategorisinde tek coğrafi işaretli ürünü olma özelliği taşıyan Şile Bezi, geleneksel dokuma kültürü ve yöntemlerine sadık kalarak modern çizgiler ile üretim yapan merkezimiz, yerel üretici kadınlarımıza teknik eğitim ve destek vererek istihdam sağlamaktadır.

Merkezimizin amacı Şile Bezi dokuma kültürünün sürdürülebilirliliğinin sağlanması ve korunması, ulusal ve uluslararası platformda tanıtımı, geleneksel kültüre ve yöntemlere sadık kalarak modern çizgilerle üretim sağlanması, yerel üreticilere örnek teşkil etmesi, teknik destek verilmesi ve sürdürülebilir olarak ilçe ekonomisine katkı sağlanması için faaliyetler ve stratejiler planlamak ve uygulamak gibi amaçları kapsamaktadır. Şile Bezi El Sanatları Merkezi’miz, ulusal ve uluslararası platformlarda Şile Bezi’nin tanıtımı için de önemli çalışmalarda bulunmaktadır.